Stap in de wereld van “Zen and the Art of Motorcycle Maintenance”

door | 14 augustus 2023

… en laat je meeslepen door een meesterlijk weefsel van filosofie en avontuur.

Robert M. Pirsig was een Amerikaanse schrijver en filosoof, geboren op 6 september 1928 en overleden op 24 april 2017. Hij is het meest bekend van zijn boek “Zen and the Art of Motorcycle Maintenance,” gepubliceerd in 1974. Dit boek combineert een motorreisverhaal met diepgaande filosofische overwegingen. Dit boek verwerkt thema’s zoals kwaliteit, de relatie tussen technologie en menselijkheid, en de zoektocht naar “betekenis”.

Het lezen van dit boek was voor mij een betoverende reis waarin avontuur en talloze diepgaande inzichten samenkwamen. Met zijn meeslepende mix van motoravontuur en diepgaande filosofische inzichten blijft dit boek resoneren. Ik denk er regelmatig aan en herlees nog steeds stukken van het boek.

Om jou een voorproefje te kunnen geven, doe ik hierbij een bescheiden poging om enkele (van de vele) topics te delen. Waarom is het boek zo interessant?

Er zit een persoonlijk verhaal in. Je reist mee met vader en zoon terwijl ze de wegen doorkruisen van Minnesota naar Californië, samen op de motor. Dit is echter geen gewone reis. De verborgen Symboliek van Motorrijden is eigenlijk een zoektocht naar authenticiteit en levensmissie. Herinneringen aan de eigen mentale strijd van de hoofdpersoon onthullen het mysterie van zingeving en de grenzen van “het normaal” zijn.

 “The only Zen you find on the tops of mountains is the Zen you bring up there.”

Het boek heeft vele lagen van filosofische verdieping.
Midden in de prachtige landschappen verkent de hoofdpersoon vraagstukken zoals:

  • De samenhang (of niet?) tussen wetenschap en spirituele wijsheid.
  • De complexe relatie tussen wetenschap, technologie en de menselijke waarden. Hij waarschuwt voor een disbalans die kan leiden tot oppervlakkigheid en vervreemding.
  • Twee wereldbeelden: de klassieke benadering, waarin waarheid en betekenis centraal staan, en de romantische aanpak, die gericht is op vluchtige emoties en ervaringen. Mooi toepasbaar op onze huidige maatschappij en hoe we die ervaren.

De grondige analyse van het begrip “Kwaliteit” geeft zoveel nieuwe inzichten: Pirsig introduceert het concept “kwaliteit” als een kernbegrip. Hij betoogt dat kwaliteit, hoewel subjectief, een intrinsiek element van het universum is. Vele bladzijden lang wordt het begrip kwaliteit geanalyseerd, en toch blijft het interessant. Nice to know: dit boek was ooit aanbevolen literatuur in de cursussen Quality Management die ik ooit gaf aan de Hogeschool.

“But even though quality can not be defined, you know what quality is.”

Dit boek stimuleert een expeditie van zelfreflectie: Het stimuleert je tot introspectie en de voortdurende zoektocht naar het verbeteren van je eigen kennen en kunnen.

“De plek om de wereld te verbeteren, is eerst in je eigen hart, hoofd en handen.”

Tot slot leerde ik een aantal nieuwe begrippen kennen zoals “Chautauqua” en “Gumption”. Cruciale momenten van diepe introspectie en filosofische discussies worden belichaamd door het begrip “Chautauqua.”. “Gumption voor vastberadenheid en energie om problemen aan te pakken en persoonlijk te groeien. Het boek gaf me alvast de “Gumption” om deze blog te schrijven. 😊

Nog een mooie quote om deze blog af te sluiten:

“The past exists only in our memories, the future only in our plans. The present is our only reality.”

Geniet van het (lees)moment!