Ontdek de Starfish Retrospective Methode

door | 19 juni 2024

De Kracht van Reflectie: Ontdek de Starfish Retrospective Methode

Wie vooruit wil, moet durven (terug) kijken. In de wereld van projectmanagement is het cruciaal om regelmatig terug te blikken op voltooide projecten. Reflectie en groei gaan hand in hand. Een effectieve manier om dit te doen, is met behulp van de Starfish Retrospective-techniek.

Deze gestructureerde aanpak biedt teams houvast bij het evalueren van hun prestaties en het identificeren van verbeterpunten. 

Wat is de Starfish methode? 

De Starfish Retrospective is een techniek ontwikkeld door Patrick Kua. In tegenstelling tot de traditionele aanpak van “wat ging er goed” of “wat ging er niet goed”, richt deze methode zich op verschillende gradaties van acties en activiteiten. Het doel? Teams laten kijken naar zowel de huidige als eerdere activiteiten en bepalen waar meer of minder energie in gestoken moet worden. 

De naam “Starfish” verwijst naar de vorm van deze techniek: een zeester met vijf armen of categorieën. Elk van deze secties in het retrospectiefsjabloon vertegenwoordigt een specifiek gebied voor feedback waarover het team kan brainstormen. 

Hoe werkt de Starfish methode? 

De Starfish-methode is onderverdeeld in vijf categorieën: 

 • Stoppen (Stop): Welke activiteiten moeten we stoppen? Wat voegt geen waarde toe en kost onnodig energie? 
 • Minder (Less): Welke activiteiten kunnen we verminderen? Waar besteden we te veel tijd aan? 
 • Doorgaan (Continue): Wat gaat goed en moeten we blijven doen? Welke activiteiten leveren waarde op? 
 • Meer (More): Welke activiteiten verdienen extra aandacht? Waar moeten we meer energie in steken? 
 • Beginnen (Start): Welke nieuwe activiteiten of benaderingen moeten we proberen? Waar liggen kansen voor groei? 

 

Kleine tip: begin met problemen naar de oppervlakte te brengen, en ga dan over naar positieve bevestigende acties. Zo hou je de de teamspirit hoog en creëer je een sfeer met ruimte voor verbetering. 

 

 

Tips voor het toepassen van de Starfish retrospectief methode 

 • Duidelijke doelstellingen: Definieer van tevoren heldere doelen. Wat wil je bereiken met deze reflectie? Stel jezelf specifieke vragen, zoals: “Welke aspecten van ons werk willen we evalueren?” en “Welke verbeteringen streven we na?” 
 • Creëer een veilige omgeving: Zorg ervoor dat alle teamleden zich op hun gemak voelen om open en eerlijk te spreken tijdens de retrospectieve. Een veilige omgeving moedigt open communicatie en eerlijke feedback aan. Iedereen moet vrijuit kunnen delen zonder angst voor oordeel. 
 • Kies de juiste tools: Selecteer de juiste hulpmiddelen en technieken om de retrospectieve te faciliteren. Dit kan variëren van fysieke whiteboards tot online tools, afhankelijk van de beschikbare middelen en de voorkeuren van het team. Zorg ervoor dat de gekozen tools de interactie bevorderen. 
 • Focus op de vijf categorieën: Herinner het team eraan om tijdens de retrospectieve te denken in termen van de vijf categorieën van de Starfish-methode: Stoppen, Minder, Doorgaan, Meer en Beginnen. Elk van deze categorieën biedt waardevolle invalshoeken voor verbetering. 
 • Stimuleer participatie: Moedig alle teamleden aan om actief deel te nemen aan de retrospectieve. Geef iedereen de kans om hun inzichten en ervaringen te delen. Luister naar verschillende perspectieven en ideeën. 
 • Follow-up: Zorg ervoor dat de inzichten en actiepunten die tijdens de retrospectieve zijn vastgesteld, worden opgevolgd. Maak een plan om de gewenste veranderingen te implementeren en houd de voortgang bij. 

Kortom, de Starfish Retrospective Methode is een krachtig instrument voor teams die willen leren, groeien en effectiever samenwerken. Wacht niet langer en begin vandaag nog met de Starfish-methode. Heb je graag wat hulp? Plan dan een gratis gesprek in, en ik help je graag op weg! 🌟